Tuesday, December 31, 2013

Happy New Year 2014

assalamualaikum....
Selamat Tahun Baru esok !! (^_~)v
weeeee~~~
tahun baru tu tahun baru jugak, Final Exam tu jangan lupa yerr......
*baiklah
oke back to cerita GA nie, nampak gayanya macam memang tak cukup syarat laa kann ?
so, dengan rasa rendah hati + rendah dirinya saya mohon ampunnnn sekali lagi sebab keMUNGKINan besaarrrrnya, GA ini akan TERbatal secara automatik jika 16 Jan nanti, peserta tak cukup syarat seperti yang dinyatakan dalam entry INI.....
ampuunnn yaaa.... T.T
okbai~

Tuesday, July 9, 2013

Ahlan Wasahlan ya Ramadhan Kareem~ :')

assalamualaikum....
alhamdulillah syukurrr sbb bersua lagi kita dgn bulan penuh keberkatan ini.... :')
esok first day puasa dan jugak first day turun site time intern ni !!
adoiii~
boss ni kan time x puasa x nak plak suh kitorg turun padang....
hewhewhew..... T_T
sabo aje lah afirah oiiii...
ape-ape pon , Salam Ramadhan semua !
puasa jangan tak puasa...
nanti xleh raya....hihi...
okbai~

Thursday, June 27, 2013

hukum berpuasa selepas Nisfu Sya'aban

assalamualaikum
Masih ramai kalangan awam yang keliru dengan hukum berpuasa selepas hari Nisfu Sya'baan (hari 15 Sya'baan).
Ramai yang tidak tahu bahawa menurut qawl yang mu'tamad dalam Mazhab Syafi`i hukum berpuasa selepas Nisfu Sya'baan adalah HARAM DAN TIDAK SAH dengan beberapa pengecualian yang akan datang penjelasannya. 
Kekeliruan mungkin disebabkan mazhab-mazhab lain mempunyai pendapat yang berbeza dengan Mazhab Syafi`i berdasarkan kepada ijtihad mereka. 
Ulama Syafi`i mengistinbathkan pengharaman berpuasa tersebut berdasarkan beberapa dalil termasuklah hadits-hadits Junjungan Nabi SAW.

Rasulullah SAW bersabda dari hadis Abu Hurairah bermaksud,:
“Apabila sudah berlalu separuh dari bulan Syaaban , maka janganlah kamu berpuasa”. (Riwayat Abu Daud)

Berdasarkan hadis berkenaan , majoriti ulama berpendapat umat Islam tidak digalakkan melakukan puasa sunat selepas 15 Syaaban kecuali tiga perkara berikut iaitu : berpuasa kerana bernazar , puasa Kaf-farah (denda) dan berpuasa Qada (ganti). Ketiga-tiga sebab yang dimaksudkan itu mempunyai hujah kukuh untuk melakukan ibadat puasa bagi menyempurnakan puasa yang mereka tinggal, niatkan atau akibat kelalaian yang dilakukan.

okbai~

Wednesday, June 12, 2013

don't stop , don't give up !

assalamualaikum....
*mode exam activated !*
3 down and 2 more to go !
hewwwww~ (=,=)
2 paper yang hancusss lebusss....
memang down la kan result aku sem neh....
ouh so sedih sayang....sobssss....
so , cekidauttt bebeh....
zassss~
okbai~

Monday, May 27, 2013

wake up please !

assalamualaikum....
oke fine !
agak lama tak coret sesuatu di belog ini....
haishhhh...
please WAKE UP dear Nur Afirah !!
sampai bila asyik nak mimpi di siang hari je ni ? -,-
hoihoihoi~
terok bebenor CM aku sem neh.....
*pang!!!*
please study hard but smart oke !
okbai~

Saturday, April 27, 2013

here i am~

assalamualaikum...
tambah tolak sebulan dh kan x hapdet belogss comot nei.......
haishhhh.....
okay lah......ayat first aku nk tulis ialah 
just because i'm not talking doesn't mean that i'm in a bad mood..sometimes, i just like being quiet~ (^_~)v
oh yess.....tak semestinya senyap tu means kita badmood kan??
hewwww~ (=.=")
senyap means kita just perlukan masa untuk diri sendiri.....
tak semua masa kita perlu dikongsi bersama orang lain....
masa untuk diri sendiri juga penting oke sayangsss sekalian....
so, tak payah la ingat bila someone senyap tu dia dah tak nak cakap dengan kita.....
sungguh singkat pemikiran kamu itu yep.....
mihmihmih.....
okbai~

Thursday, April 25, 2013

Ya Hanana~ :')

assalamualaikum.......
*mohon pause lagu di sebelah utk dgr qasidah ni yep* :')


ظَهَرَ الدِّينُ المُؤَيَّد   بِظُهُورِالنَّبِى اَحمَد
dzoharoddiinul muayyad bidzhuhuurin nabi ahmad 
Telah muncul agama yang didukung,  dengan munculnya sang Nabi Ahmad

يَا هَنَانَــــــــا بِمُحَمَّد  ذَلِكَ الفَضلُ مِنَ الله
ya hana na bimuhammad   dzalikal fadhlu minallah
Betapa beruntungnya kami dengan Muhammad (Saw), itulah anugerah daripada Allah SWT

يَا هَنَانَا
ya hana na
Betapa Beruntungnya Kami 

خُصَّ بِالسَّبعِ المَثَانِى   وَحَوى لُطفَ المَعَأنِى
khusho bissab’il matsani   wa hawa luthfal ma’ani
Diistimewakan dengan as-Sab’ul Matsany (al-Fatihah), penghimpun rahsia bagi setiap makna

مَالَهُ فِى الخَلقِ ثَانِى   وَعَلَيهِ اَنزَلَ الله
ma lahu fil kholqi tsani   wa a’laihi anzalallah
Tidak ada yang senilai dengannya, dan Allah mewahyukan kepadanya (Muhammad SAW)

يَا هَنَانَا
ya hana na
Betapa Beruntungnya Kami 

مِن مَكَّةٍ لَمَّا ظَهَر    لِاَجلِهِ انشَقَ القَمَر
min makkatillamma dzohar    liajlihin syaqqal qomar
Ketika di Makkah bulan tampak terbelah deminya (Muhammad SAW), 


وَافتخَرَت الُ مُضَر   بِهِ عَلى كُلِّ الاَنَام
waf takhorot aalu mudhor     bihi ala kullil anam
lalu kabilah Mudhar (kabilah Muhammad SAW) dibanggakan oleh seluruh manusia

يَاهَانَانَأ
ya hana na
Betapa beruntungnya kami

اَطيَبُ النَّاسِ خَلقًا   وَاَجَلُّ النَّاسِ خُلُقُا
athyabunnasi kholqon   wa ajallunnasi khuluqon
Beliau adalah manusia yang terbaik ciptaanNya, dan teragung akhlaknya

ذِكرُهُ غَربًا وَشَرقًا   سَائِرٌ وَالحَمدُ لِله
dzikruhu ghorbaw wa syarqon    saa iruw walhamdu lillah
Semua berzikir ke atasnya samada di barat atau di timur, segala puji hanya bagi Allah SWT

يَاهَنَانَا
ya hana na
Betapa beruntungnya kami

صَلُّوا عَلى خَيرِ الاَنَام   المُصطَفَى بَدرِالتَّمَام
shollu a’la khoiril anami   al musthofa badrittamami
Berselawatlah ke atas sebaik-baik manusia (Muhammad SAW) yang terpilih, sang bulan purnama

صَلُّوا عَلَيهِ وَسَلِّمُوا   يَشفَع لَنَأ يَومَ الزِّحَام
shollu a’laihi wasallimu  yasyfa’ lana yaumazzihami
Sampaikanlah salam kepadanya, moga diberi syafaat di hari kebangkitan

يَا هَنَانَا
ya hana na
Betapa beruntungnya kami

okbai~

Saturday, March 30, 2013

nothing to say about~

assalamualaikum.....
okbai~

Wednesday, March 13, 2013

Wordless Wednesday # 6

assalamualaikum....
okbai~

Wednesday, March 6, 2013

Wordless Wednesday # 5


assalamualaikum....
okbai~

Wednesday, February 27, 2013

Wordless Wednesday # 4

assalamualaikum....
okbai~

Wednesday, February 20, 2013

Wordless Wednesday # 3

assalamualaikum..........
fav colour
okbai~

Wednesday, February 13, 2013

Wordless Wednesday # 2

assalamualaikum....
Barbie as the Princess and the Pauper
okbai~

Wednesday, February 6, 2013

Salam Kasih Untuk Sahabat

assalamualaikum.....
salam kasih untuk sahabat yang bersusah kerana kesusahanku....
memberikanku pinjaman apa yang sukar aku bayarkan....
memberikanku kefahaman apa yang dulu aku keliru....
salam kasih untuk sahabat yang mengajarku tanpa jemu....
ilmu tidak tawar oleh ulangan....
jiwa tidak luntur oleh sumpahan....
salam hormat setingginya sahabat....
aku kagum dengan hujahmu....
aku tiba pada tempat di mana pujian murah....
cacian juga semakin cepat....
aku pernah tiba di padang di mana kebenaran semakin jarang....
kini di sini aku berdiri dengan kaki peribadi sendiri....
pertemuan singkat denganmu sahabat....
menghadiahkan padaku makna hakikat yang sebenar....

*copy paste*

okbai~

Wordless Wednesday # 1

assalamualaikum.......
okbai~

Saturday, February 2, 2013

Salah Silap Sahabat Setia Selamanya~

*entry luahan hati*
assalamualaikum...........
telah lama terpendamnya perasaan aku untuk mencoret sedikit kata di blog picisan aku tentang persahabatan yang terjalin dalam waktu yang singkat ini..........
ye betol........
mungkin semuanya sebab salahku dan juga khilafku namun sentiasalah ingat madah ini
"setiap manusia takkan terlepas dek kekhilafannya"
jika aku salah , maka tegurlah aku.....
jika aku silap , maka baikilah diriku.......
BUKAN menghakimi diriku tanpa usul periksa yang jelas......
BUKAN mengharapkan bantuan orang yang sudah terang lagi bersuluh tidak tahu mana pangkal mana hujungnya perselisihan antara kita.......
BUKAN semua itu SAHABAT~
ingatlah , tidak semua perkara antara persahabatan itu akan manis selamanya.......
give and take is the most important part in any relationship!
yes and please remember this quote~
teguran sahabat bukan untuk memudaratkan perhubungan......
apatah lagi untuk membina jurang antara kita......
teguran dan pandangan diberi ikhlas dari hati untuk sama-sama kita baiki dan rapatkan lagi ukhwah fillah kita ini........
namun , semua itu seakan-akan semakin lari dari kehidupan kita semua kan (?)


betapa rapuhnya ikatan sebuah persahabatan ini gara-gara hadirnya insan yang mencemburui persahabatan yang terjalin.....
memang mungkin silap itu datangnya dari kami.....
tapi kemungkinan dari kalian juga ada kan (?)
hmmmm.......betapa sedih hati ini tatkala melihat jurang antara kita semua.......
ke mana hilangnya kegembiraan yang dikongsi dahulu (?)
ke mana hilangnya sumpah setia sahabat selamanya dulu (?)
semuanya telah hilang ditelan arus globalisasi yang dibawa oleh insan yang terlalu cemburu akan nilai sebuah persahabatan yang mungkin tidak pernah dirasainya........
buat insan itu , ingatlah , tiada yang lagi indah melainkan persahabatan yang ikhlas bukan persahabatan yang disebabkan kepentingan diri kamu.......
usah cemburu jika kamu tidak menikmati kegembiraan yang kami rasai sebelum ini.......
usah !
kerana aku sedia menerima kehadiran kamu jika bukan perbalahan yang engkau cetuskan !


sedih !
sedih kerana semuanya hilang dalam masa yang begitu singkat......
ingatlah kalian......
tanpa sahabat di sisi , muzik hidup akan sepi........
tanpa teguran kawan , hidup akan kegelisahan.......
tanpa teman bersama , tiadalah ketawa ria........
semua itu telah kita lalui DAHULU......
ya dahulu sebab sekarang , semuanya telah hilang ibarat pasir di pantai yang berubah dek pukulan ombak yang bertali-arus........
begitu juga dengan kalian , akibat hasutan yang tiada henti , hubungan kita makin rapuh dimamah hari.......

kau ada di kala ku suka
di kala ku duka
setiap tangisan dan juga ketawa
okbai~

Segemn : Jom Blogwalking

assalamualaikum.....
nak join (?)
klik banner yer sayangsss~ =)
moh ler join semua....
baru meriah segmen biela nie~
bloglist ad kt bawah entry.......

okbai~

due date : 10 FEB 2013

My Blog List