Sunday, January 29, 2012

ke-2 dan ke-3 tapi macam sulung ! (>_<)

assalamualaikum
ini entry sakit hati !
air dicincang takkan putus ?
memang larr takkan putus tapi kalo diminum lame2 akan abes jugak air tu kan.......
huhhh.....
tetiba trase geram + sakit hati ngan prangai abg aku yang sorang ni.....
baik tak payah balik umah kalo nak menyakitkan hati mak bapak......
* termasuk la menyakitkan hati aku ! *
ko balik ke x balik ke bagi aku same je la weyh !
sbb ade ko kt umah mcm x de......
kalo ko balik pon xsmpai 10 minit ko duk kt umah then ko blah plak kan ?
menyusahkan org betol la.....
ko rase ko da cukup besar ke nk idop berdikari hah ?
ko tau x sakit tlinge aku duk dgr umie ngan ayh m'bebel jerr pasal ko......
marah2 pasal ko.......
ko yg dyorang marah tapi kami yg adik2 ni pon terkena tempias gak ade ko tahu ke weyh ?!
kalo ko jerr yg kena marah mmg sikit pon aku x kesah !
cuba la b'fikir mcm ANAK SULUNG !
kadang2 aku yg duk kt umah ni trase yg aku plak ank sulung dlm umh ko tau ??
harapkan diri jep study tinggi2 tapi x reti nk guna akal , x reti nk guna otak !
cuba la skali ko jgn sakitkan hati umie ngan ayah boleh x ?
kalo aku ni memang ank sulung , da lame da ko rase pelempang aku sbb ade 'adik' x reti bahase mcm ko.....
kalo bleh mmg xnak pon ade 'adik' prangai macam ko !
aaarrgggggghhhh !!
memang wt spoil moOd aku je lah...
oke sabar fir sabar....... =)
sabar itu separuh daripada iman.....
okbai~

Monday, January 23, 2012

cari jodoh ?

assalamualaikum...
♥ JODOH......usah mencari yang terlalu sempurna ♥ 
too many people are looking for the perfect person instead of trying to be the perfect person......
hurrmmm....
seperti yg dijanjikan dalam entry INI , aku ade gtau yg nk ckp pasal jodoh kn.....
haissshhh.......jodoh ?
jodoh itu seperti rezeki.....
ia telah ditentukan sejak azali lagi seawal umur kita 4 bulan di dalam rahim bonda......
* ye dop ? *
betol la sebab ni ustaz azhar idrus yang cakap.......so , aku tulis je la.... =)
* ustaz ensem ! errkkk? =P *
hurrmmmm....jodoh tu ketentuan Ilahi kan ?
ada orang jodohnya awal dan ada juga yang lambat....
biar lambat jodoh asalkan hidup bahagia dan biar seorang diri daripada menjadi mangsa lelaki tak beriman.....
dan jika masih belum bersedia begelar ISTERI / SUAMI , usahlah terburu-buru untuk berkahwin......
* baiklah ! *
jika masih belum cukup ilmu untuk bergelar ibu / ayah , belajarlah dahulu.....
jika masih belum bersedia untuk melayan kerenah anak2 , carilah dulu kesabaran itu....
janganlah berkahwin dahulu jika diri belum benar-benar bersedia memikul tanggungjawab yang besar dalam hidup......
seorang isteri perlu taat setia pada suami kerana keredhaan suami itu begitu besar pada mereka dan isteri perlu menjaga kehormatan diri dan maruah suami.......
dan suami perlu bersedia menanggung dosa-dosa isteri sepanjang kehidupan dalam rumah tangga mereka dan memberi nafkah kepada isteri dan anak2......
betapa besar dan beratnya tanggungjawab suami dan isteri dalam membina sebuah kehidupan rumah tangga yang bahagia......
keluarga yang bahagia akan terhasil jika suami dan isteri dapat melaksanakan tugas dan peranan masingdengan penuh rasa tanggungjawab dan saling membantu dalam urusan harian tanpa mengabaikan kewajipan kepada ALLAH S.W.T.
oke now back to our main topic......
JODOH...
tedapat 3 kategori jodoh iaitu :

1. JODOH DARI SYAITAN
iaitu teruna dan gadis menuju ke arah kemaksiatan di mana apabila si perempuan tadi mengandung , barulah si lelaki tadi menikahi perempuan tersebut .

2. JODOH DARI JIN
iaitu lelaki yang menyukai seorang perempuan yang tidak menyukai dirinya lalu dibomohkan dan disihirkan perempuan itu untuk setuju berkahwin dengan lelaki tadi .

3. JODOH DARI ALLAH
iaitu pandangan dua pasang mata iaitu lelaki dan perempuan sehingga menusuk ke dalam jiwa lalu lelaki tersebut masuk meminang perempuan tadi dan perempuan tersebut menerimanya . mereka bernikah dan bercinta sampai ke syurga . inilah yang digelar "syurga cinta" .

so , yang mana satu pilihan anda ?
semestinya yang ke-3 la kan.....
same as me..... =)
abes tu , cam mane nak tau yang orang tu adalah jodoh kita atau tak ?
ALLAH S.W.T. mengurniakan manusia telinga untuk mendengar , mata untuk melihat dan akal untuk kita berfikir.....
jadi gunakanlah anugerah ini untuk mengungkapkan rahsia cinta yang ditakdirkan.....
dua insan yang rasa mereka dapat hidup bersama dan memang dijodohkan pasti memiliki ikatan emosi dan fizikal antara kedua-duanya.....
apabila bersama, masing2 dapat merasakan keserasian antara mereka dan saling memerlukan antara satu sama lain.......
dan gerak hati mengatakan , dialah insan istimewa yang ditakdirkan untuk bersama kamu....
* ye dop ? *
berikut adalah 10 petanda yang menunjukkan dia merupakan jodoh kita......

bersahaja
kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon.....
cubalah perhatikan cara dia berpakaian , cara percakapan , ketawa serta cara makan dan minum.....
adakah ia spontan dan tidak dikawal ?
jika dia tampil bersahaja , maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai.... =)

senang bersama
w'pun slalu bersamanya , tidak ada sedikit pun perasaan bosan , jemu ataupun tertekan pada diri kita.....
semakin hari semakin syang kepadanya....
kita sentiasa tenang , gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita.....
apabila berjauhan , terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannnya....
* betol kan ?? *

terima kita seadanya
apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli....
biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung......
yang dia tahu, kita adalah miliknya kini......
dia juga sedia berkongsi kisah silamnya.....

sentiasa jujur
dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama......
sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita......
kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan.......
selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita......
apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan.....

saling percaya
setiap orang mempunyai rahsia tersendiri....
apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya ?
bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka....

senang bekerjasama
bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini....
segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing....
perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama.....

memahami diri kita
bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya....
semasa kita berduka, dia menjadi penghibur....
di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar.....
* oh yess......hehe *
dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi.....
tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita....
dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan....

tampilkan kelemahan
tiada siapa yang sempurna di dunia ini.....
bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita....
sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya.....
malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita....
apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya....

kata hati
dengarlah kata hati....
kadangkala, manusia dikurniakan Allah deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya....
dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing.....
kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindakbalas pada situasi tertentu....
dengarlah kata hati dan buatlah pilihan....
serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa....

solat istikharah dan tawakkal
jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Allah SWT....
manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh Yang Maha Esa....
adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi atau gerak hati.....
mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Allah memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat petunjuk-Nya.....
jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya.....
jika tidak, tolaklah dia dengan baik....
setelah semuanya diusahakan, berserahlah kepada-Nya dan terus berdoa....
ingatlah, nikmat di dunia ini hanya sementara....
nikmat di akhirat adalah kekal selamanya.

sumber : iluvislam

true love does not come by finding the perfect person but by learning to see imperfect person perfectly....


Rasulullah bersabda :
" barangsiapa di antara remaja berkahwin dalam usia muda , maka menangislah syaitan dan ia (syaitan) mengeluh ; aduh celaka aku , agamanya terpelihara dari godaanku "
* kamu......jom kawen !! =P *
okbai~

Friday, January 20, 2012

sabar itu lebih baik daripada marah =)

assalamualaikum....
 Abul Laits Assamarqandi meriwayatkan dengan sanadnya dari Abu Said Alkhundri r.a. berkata Nabi Muhammad s.a.w. bersabda:
" marah itu bara api maka siapa yang merasakan demikian , jika dia sedang berdiri maka hendaklah duduk , bila dia sedang duduk hendaklah bersandar (berbaring) "
tetiba buat entry about SABAR ...
kenapakah ?
ye laa....
ade orang tu buat status pasal marah kan......hehe....
so , it give me an idea to write the entry about patient......
entry jodoh ?
hehehe....yang tu kena sabar la yep......
belom cukup info dikumpulkan...... =)
oke sambung....
bila kita dikuasai rasa marah yang melampau , kita takkan dapat berfikir secara rasional.......
act , marah adalah emosi manusia yang normal TAPI apabila tidak dikawal , emosi ini pasti membawa kita kepada masalah dalam hidup kan ?
kemarahan yang tak terkawal akan menjadi punca pergaduhan dan perceraian hingga menyebabkan tekanan dalam hidup....
pada kebiasaannya , ketika marah , tekanan darah dan kadar denyutan nadi akan meningkat.......
* bagi org yg sakit jantung tu berhati-hatilah anda ! *
as he said , kemarahan tidak menjamin penyelesaian !
yess..... dats right my dear.... =)
so , solution nya ?
semestinya SABAR la kan ?
act , terdapat pelbagai jenis cara untuk menangani rasa marah.....
for example , bertenang......bukan bertenDang oke.... =P
just tarik nafas dalam2 dan hembuskan nafas anda secara perlahan-lahan dengan menyebut perkataan 'bertenang' atau 'jangan susah hati'......
kalo nak lagi advance , sebut je perkataan " all is well " .......
* 3 idiots ! =P *
boleh jer kan ?
simple + mudah kan ?
oke......kalo x menjadi jugak , ucaplah TA'AWUZ iaitu membaca :
" a'uzu billahi minassyaitaniraajim " 
sesungguhnya marah itu daripada syaitan (jalan masuk hasutan syaitan kepada diri manusia) maka berlindunglah dengan ALLAH dari kejahatannya....
aamiin~
hurrmmmm.....selain itu juga , jika anda berasa marah , fikirkan mimik muka anda ketika itu tidak cantik / tidak hensem lagi.....
bak kate DJ HOT FM , macam baboon......muahahaha....
* sengal *
so , baboon tu comel ke ??
kalo x , jangan la marahyerr...... ^__^
hehe.....
sabda Rasulullah s.a.w. :
" sesungguhnya syaitan itu daripada api (an nar) dan sesungguhnya dipadamkan api itu dengan air , maka apabila seseorang marah , maka ambillah wudhu' (air sembahyang) "
yess......this is the BEST solution utk hilangkan marah......
kalo x hilang pon , at least berkurangan kan ?
so , jangan biarkan hidup anda diselubungi kemarahan oke....
Rasulullah s.a.w. bersabda :
" sesiapa yang menahan marah , walaupun dirinya berkuasa melaksanakan apa yang tercetus hati untuk melaksanaknnya , nescaya ALLAH akan memenuhkan hatinya pada hari kiamat dengan keamanan dan keimanan "
~ insya-Allah ~
okbai~

orang yang mencintai kamu

assalamualaikum....
rindu ?
angau ?
hurrmmmm......adakah itu dinamakan C.I.N.T.A ?
i dunno how to explain about L.O.V.E. but i just can share to you about "orang yang mencintai kamu" from my reading about this.....
oke 1st of all , sbelom aku listkan tanda2 orang yang mencintai kamu , i just want you know that kt bawah ni just kopi dan pasta jep oke.... =)
jom tambah pengetahuan sikit.....hehe...

1. orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberi alasan kenapa dia menyintai kamu . yang dia tahu di hati dan matanya hanya ada kamu satu-satunya .


2. walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa @ kekasih , dia tidak peduli . baginya , yang penting kamu bahagia dan kamu tetap menjadi impiannya.
*menakutkan......haha*

3. orang yang mencintai kamu selalu menerima kapu apa adanya . di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik / terkacak walaupun mungkin kamu merasakan berat badan kamu sudah bertambah.
*ye dop??*

4. orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari.


5. sentiasa mengirim SMS kepada kamu . contohnya seperti mengirim "selamat pagi", "selamat malam", "take care" walaupun kamu tidak membalasnya , dia cuba menyatakan cinta kepada kamu dengan cara berbeza dan bukan dengan "aku cinta padamu" atau sebagainya .

6. kalau kamu mengadakan majlis keraian atau ulangtahun dan tidak mengundang dia . dia akan menelefon untuk mengucap selamat atau setidak-tidaknya menghantar SMS ucapan kepada kamu .

7. setiap kejadian yang dilalui bersama akan dia diingati . pada si dia , kenangan bersama kamu adalah kejadian yang berharga baginya . pada masa tersebut , matanya pasti berkaca kerana kenangan tersebut pastinya tidak akan berulang kembali .

8. dia akan sentiasa mengingati kata-kata kamu ucapkan . dia akan menyematkan kata-kata kamu dihatinya . 

9. dia akan belajar mengemari lagu-lagu kesukaan kamu . bahkan , mungkin meminjam CD milik kamu atau mencarinya sendiri dalam internet . kerana dia akan mencuba memahami apakah kesukaan dan kegemaran kamu .

10. kalau kali terakhir dia bertemu kamu dalam keadaan kamu yang sedang demam atau selsema . dia akan sentiasa risaukan kamu sehingga kerap kali menelefon atau menghantar SMS bertanyakan keadaan kamu .

11. memberi semangat kepada kamu semasa kamu sedang menghadapi sesuatu . contohnya menghadapi ujian . dia akan menghantar SMS berupa pemberi semangat contohnya "GUDLUCK!"
* yess...he is... =) *

12. dia akan memberi suatu barang kepada kamu dimana pada tanggapan kamu ia adalah barang yang biasa tapi amat berharga atau bermakna baginya .

13. dia akan terdiam seketika apabila bercakap dengan kamu ketika sedang bercakap dalam telefon . kerana ketika itu dia akan berasa gugup dan merasakan kamu sedang mengegarkan dunianya .

14. sentiasa ingin dekat dengan kamu . dia akan menghabiskan masanya bersama kamu sepanjang hari.

15. jika kamu berada di tempat lain , dia kan sentiasa mengingatkan kamu supaya sentiasa berwaspada dan tidak terpengaruh kerana bingung dan risau . sebenarnya dia  takut akan kehilangan kamu apabila kamu sudah terpengaruh dengan persekitaran yang jauh darinya .

16. dia akan lebih bertindak seperti saudara daripada seorang kekasih .

17. di hatinya , dia benar-benar takut kehilangan kamu .
* don't worry.....i'm yours ! *

18. dia akan sentiasa melakukan perkara yang mengejutkan kamu . seperti menelefon 100 kali sehari ! menghantar SMS yang mengejutkan kamu ketika di tengah malam atau datang secara tiba-tiba ketika kamu sedang berada di sesuatu tempat . ini adalah tanda dia sedang mengingati kamu .

19. dia akan merindukan kamu dan terkadang ia membuatkan kamu pening kepala memikirkan tingkah lakunya .

20. jika kamu meminta kamu untuk mengajar sesuatu . dia akan mengajar kamu dengan sabar walaupun pada masa tersebut dia adalah orang yang paling bodoh di dunia . dia tidak akan mengelak untuk melaksanakan apa saja permintaan kamu.
* agak kasar ayat yg digunakan....hurmmmm *

21. inbox telefon bimbitnya , sebahagian besar SMS yang tersimpan dihiasi dengan no. telefon kamu . dia masih menyimpan SMS yang kamu hantarkan walaupun ianya sudah berbulan malah bertahun-tahun . dia menyimpan surat-surat kamu ditempat yang khas kerana menganggap sesuatu pemberian kamu adalah amat berharga.
* surat ? haha....cinta zaman dulu la ni kan..... *

22. jika kamu menolaknya atau menjauhkan diri darinya , dia akan menghilangkan dirinya dari kehidupan kamu walaupun reaksi kamu telah membunuh hatinya.

23. jika satu saat kamu merindukannya dan ingin memberi kesempatan kepadanya . dia akan menunggu kamu kerana dia tidak pernah mencari orang lain . dia akan sentiasa menunggu kamu.

24. dia tidak pernah memaksa kamu untuk memberi sebab atau alasan (walaupun hatinya meronta ingin mengetahui) . dia tidak mahu kamu terbeban dengan kerenahnya . saat kamu meminta dia untuk pergi , dia akan benar-benar pergi tanpa menoleh belakang tanpa menyalahkan kamu kerana dia mengerti apa sebenarnya cinta.

oke done !
banyak betol eh.....
so , ade x di antara 24 tanda kat atas pada kamu or someone di sekeliling kamu ?
kalo ade la kan , clap ur hand for urself !
kamu beruntung sebab punya insan seperti ini.....
jangan sia-siakan insan yang mencintai kamu atau kamu akan menyesal berbuat demikian !
dan insan yang kamu cintai juga beruntung sebab memiliki kamu kan ?
oke lah......
just wait for my next entry about JODOH oke....
sedang menggoogle utk cari + kumpul info pasal jodoh.....hehe
act , xde idea sgt nk update pasal diri sendiri & sebab tu just post kan info yang aku dapat nie......
x pe kan ?
hehe...... =)
okbai~

Thursday, January 19, 2012

sayabukanbudakbaik

assalamualaikum.....
Allah S.W.T berfirman,
“Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.” 
(an-Nur':26)
yess.......sayabukanbudakbaik !
act, aku xtau ape motif aku tulis hadis bagai nie.....
juz wanna say dat i am not the perfect one oke.....
aku tahu sape diri aku dan aku kenal diri aku......
but please , please and please...........
don't judge me by my past because i'm not in my past anymore.......
accept me for who i am because this is me TODAY......
dulu bila fikirkan hadis nie aku slalu cakap , nasib badan ngko la fir kalo nnti ngko punye zauj x baik.....
sbb aku memang betol2 bukan budak baik.......
yess....mungkin itu dulu tapi skrg i'm trying to be budak baik.....
so , does it mean dat i'm a bad person.......?
for me , YES.....
hanya aku dan DIA yang tahu siapa diri aku dulu dan sekarang.......
hurrmmmmm......
hasil daripada pembacaan aku pasal hadis nie , it doesn't mean like what i have think bout it.....
aku xreti nk explain kan mcm mane mksud nye but at least i know what it means....
fine la kalo ngko cakap aku jahat sbb aku ngaku la aku mmg jahat......
so what ?
does it be a big problem for you ?
if yes , sorry to say......
ade aku kesah ?
opkos la x kesah sbb tu ngko punya masalah......bukan aku oke......
dan untuk kamu , saya tau kamu memang lelaki yang baik tapi once again saya nk bgtau yang dulu saya memang bukan orang yang baik mcm apa yang kamu tgk sekarang.......
dats why i've told you again and again dat i'm not a good person.......
seriously NOT oke.....
sbb saya kenal siapa saya dulu dan kamu x kenal siapa saya dulu.....
mengerti ?
but my past is just my memory yg saya dh xnak ingat lg.....
kalau kamu tanya kenapa saya cakap saya ni xbaik , saya just bleh bagi kamu satu senyuman jep sbb saya x mampu nak bagi kamu satu JAWAPAN.....
sorry amat ye awak.....

" lelaki sejati bukannya lelaki yang mempunyai banyak wanita dalam hidupnya tetapi lelaki sejati ialah lelaki yang sekeras²nya menolak banyak wanita dalam hidupnya kerana seorang wanita yang halal untuk dicintai oleh dirinya kelak "
okbai~

Wednesday, January 11, 2012

sebelas JANUARI

assalamualaikum.....
hurrmmmmm
nice date......
tetiba tringat kt lagu 11 JANUARI..............
sebelas Januari bertemu,
menjalani kisah, cinta ini
naluri berkata,
engkaulah milikku

bahagia selalu dimiliki
bertahun menjalani bersama mu
ku nyatakan bahwa
engkaulah jiwaku

akulah penjaga mu
akulah pelindung mu
akulah pendamping mu
di setiap langkah-langkah mu

pernah ku menyakiti hati mu
pernah kau melupakan janji ini
semua karena, kita ini, manusia

kau bawa, diri ku, ke dalam hidup mu
kau basuh, diri ku, dengan rasa sayang
senyum mu juga sedih mu, adalah hidup ku
kau sentuh, cinta ku
dengan lembut…
dengan sejuta warna

*xde mood nk update blog*
okbai~

Monday, January 9, 2012

going to miss you~

assalamualaikum.......
menghitung hari.......detik demi detik......
masa ku nanti apa kan ada......
jalan cerita kisah nan panjang..........
aiseymennnn.....
menghitung hari-hari ku di UMP terchenta ini teramatlah meletihkan......hehe.....
xsabor2 mau pulang ke rumah............ =)
hari ni 2nd paper aku utk sem ni.......
so , tinggal lagi dua.......
terasa amatlah penat menjadi seorang insan bergelar student...........
haissshhhhh.....
x baik mengeluh fir (!)
oke3............
x sabor mau pulang ke rumah tapi sedih mau tinggalkan UMP.........hurrmmmm......
*bukan UMP sbenornye.......hehe....*
going to miss u la nanti kan3???
xpe la.....bak kate awk , jauh di mata tapi dekat di hati.........
yess......always in my heart la dear........
bila terasa rindu , ku sebut nama mu...........
dengan harapan kau kan muncul dalam tidur.........
dalam tidur jep?
oh yesss laa........kalo muncul depan mata nie mmg tak la kan.......
sebut name jep dah ade dpn mate......
dats magic la kalo bleh jd mcm tu.....hehe............
memang tak ada lelaki sehebat kamu tapi yang lebih hebat tak ada......
wahahahaha.........memandai jep tukar lirik lagu org..... =P
x kesah larr.........kan3???
hehe......
oke lah........sesajer update blog utk ilangkan mood stress jawab exam tadi......
so , jangan biarkan hidup anda diselubungi tekanan.....muahahaha.....
x senonoh betol ketawa camtu........hehe.....
oke laaaaaaa......GTG now....
yess incik construction engineering...........?
i'm coming sayangsss.......
okbai~
* mood update blog semenjak dua menjak nie asyik update pasal study jepp...huhu~ *

Saturday, January 7, 2012

mood study ke laut china selatan......

assalamualaikum.......
dush3........!!!!!!!!!!!!!!!!

kentensionan mula melanda diri.......
again (?)
*sigh*
pergi jauhplissssssssssssss........
layan THR lagi bagos.....
hindustan pon hindustan la fir....
janji mood kelaut china selatan kau tu naik ke darat.......
xpayah nk duk lamekt laut la wahai incik studymood.......
sila datang sini balik....!
after 13 Jan kalo kau nak lari jauh2 dari aku pn aku da x kesah larr.....
but for dis moment sila lah berdamping dengan aku oke.....
study sumthing yg ade basic tp haisshhhh....
bak kate ore klate ''ngaji supo dop ngaji''   =.="
hurrmmmm....
jom release tension jap.......
step 1
Onion Icons
gerakkan kepala anda ke kiri dan ke kanan smpai terasa lega yg amat oke.......
step 2
Onion Head Emoticons 144
pergi kaco anda punye rumet yg sdg tido......
huaargggghhhh....!!
step 3
Onion Icons
bila rumet anda terjaga dari tido , pura-pura xtau ape yg berlaku......
step 4
Onion Icons
ketawa seperti lagak orang jahat yang kemenangan......muahahaha
step 5
Onion Icons
berlari-lari anak dalam bilik anda dan buat rumet anda terhibur dgn ketensionan anda......
untuk kesan yg lebih baik , berlarilah di sekitar blok asrama anda..... =P
step 6
Onion Icons
menyanyilah dgn sekuat hati dgn lagu yg membuatkan stress anda hilang...........
step 7
Onion Icon
bila stress anda mula hilang , ape lagi (?)
study la cik nur afirah oittttttt.....


okbai~
wish i have a 20 GB of memory in my minds...........~

dunia aku dan dia ~♥

assalamualaikum...
oke firstly , thanks my dear for make me happy......
w'pon skejap td , but it's such a memorable moment with u dear.....
secondly, thanks jgk sbb jadikan sy sbg kesayangan kamu..... ^^
and thanks again for ur love towards me.....
seriously , i never feel happy like this before.....
Alhamdulillah sbb DIA temukan kamu dgn sy.....
yes i know jodoh itu di tangan Tuhan.....
only HE knows who is our jodoh......
but i dunno why i'm reallyhappy when i'm with u.......
hanya mampu berharap dan berserah pada-NYA......

ya Allah , jika aku jatuh cinta ,
cintakan aku pada seseorang yang melabuhakan cintanya pada-MU.....
agar bertambah kekuatanku mencintai-MU.....
ya Muhaimin , jika aku jatuh hati ,
izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut pada-MU.....
agar tidak tejatuh aku dalam jurang cinta nafsu.....
ya Rabbana , jika aku jatuh hati , 
jagalah hatiku agar tidak berpaling daripada hati-MU.....
ya Rabbul Izzati , jika aku rindu , 
rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalan-MU.....
ya Allah jika aku menikmati cinta kekasih-MU ,
janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bemunajat sepertiga malam terakhir-MU.....
ya Allah , jika aku jatuh hati pada kekasih-MU ,
jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh dalam perjalanan jauh menyeru manusia kepada-MU.....
ya Allah , jika kau halalkan aku merindui kekasih-MU ,
jangan biarkan aku melampaui batas sehinggan melupakan aku pada cinta hakiki dan rindu abadi hanya kepada-MU.....
aamiin~


cinta itu bukan pilihan...
cinta itu ikhlas dari hati...
jika tepat pada masa , ketika , keadaan dan siapa ,
cinta itu adalah kuasa luar biasa yang tiada bandingannya....
-stanza cinta-
okbai~

Thursday, January 5, 2012

~just ignore it oke~

assalamualaikum....
hurmmmm.....
tolong la abaikan perasaan tu fir.....
pleaseeeeeeeeeeee....... T__T
ouh tersangatlah tidak suka dgn keadaan aku skrg.......
need to go to da beach utk menenangkan jiwa......
jom3.....
okbai~ =(

right here in my arms

assalamualaikum~
speechless........
aku xtau nak tulis ape tapi trase nak update belog......hehe
hurrmmmmm......
bicara tentang rindu......(?)
ceewaaahhh.......ayat xbleh blah rr..... =P
oke lah.....i admit that i really miss you now......
rindu amat.......


rindu menurut para ulama ialah sesuatu perkara yang berlaku kerana terlalu mencintai seseorang......
kadang2 rindu dibaluti dengan sikap berjaga2........
kadang2 ada juga yang terlalu berlebih-lebihan dalam mengungkapkan kalimah rindu sehingga melangkaui batas yang diletakkan oleh syarak.....


bukanlah semua rindu itu sesuatu yang tidak baik dan menjijikkan kerana rindu yang dihiasi dengan iman dan taqwa akan menatijahkan sesuatu yang terbaik bagi sang perindu......


..RINDU..
merupakan perkara yang berlaku selepas hadirnya cinta.....
maksudnya, bila cinta mekar maka rindu akan hadir secara tidak langsung......
rindu juga adalah merupakan amalan hati yang mana manusia tiada kuasa untuk menghalangnya......

and yesss......dats all true..... =)
jiwang eh??
xpayah nk heran sangat laa.....
tu semua ayat hasil menggoogle jep oke......haha ~
aku xde bakat terpendam la babjiwang nie...... =.="
yaa sudah laaa fir~
xpayah nk jiwang sgt la mlm ni........simpan la rindu kau tu untuk 10 tahun lagi oke...... 
why 10 years (?)
dunno la......minat no. 10 kot......muahaha~
x lah.......xde nye nak minat nombornie........
sngaje taruk no. 10.........hehe~
kamu...........saya rindu.......
abes nak kamu buat ape (?)
xperlu buat pape.........just duk diamkat situ and wait until rindu saya hilang boleh?
tu pon kalo bleh hilang laa...........werrrkkkk..... =P
hurmmmm......tetiba rindu umie....... =(
td sbelom pegi exam tu aku call umie jap.........
mintak restu la........then eheeemmmmm..........
sebak di dada bila umie cakap "buat molek laa prekso tu..."
ayat biasa jer kot tp aku feeling lebih tu apesal eh......hehe.....
nak cakap ngan ayah tapi dy ade kt laman umah......
sedih.......dh abes cakap ngan umie tetiba plak air mata berlinangan........wahahaha.....
*sengal*
x nangis pon oke.......
just sebak + terharu + rindu my umie & ayah.........
then nk hiburkan hati tu , aku call mr. right...........
sngaje kaco dy pepagi buta..........kejam nakal betol.......hehe....
oke la.......
the song below i dedicated to someone that i miss a lot (!)


sun goes down and we are here together
fireflies , glow like a thousand charms
stay with me and you can dream forever
right here in my arms

it's magic when you are here beside me
close your eyes and let me hold you tight
everything that i could ever need
is right here in my arms tonight

suka amat lagu kt atas nie.......
barbie pon barbie la fir oitt....hehe
okbai~

Wednesday, January 4, 2012

..i love you , you love me..

assalamualaikum =)

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 
i love you
you love me
we're a happy family
with a great big hug and a kiss from me to you
won't you say you love me too (?)
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 
i love you
you love me
we're best friends like friends should be
with a great big hug and a kiss from me to you
won't you say you love me too (?)
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

salam satu malaysia.......
*wink*wink*wink
entry hari ni bebaur sedikit kebudak2an yerr.......
haha......
tetiba terasa tenang bila dgr lagu zaman kanakribena dulu..... ^^
really miss that sweet moment......
encik doraemon.........
tolong la wujud untuk masa sehari nie.....
hehe.....
i just want to get back into my childhood for a while....... =)
errr.......boleh ke macam tu?
kalaulah doraemon tu betolwujud kan3???
*sengal*
okbai~

Tuesday, January 3, 2012

..when writing the story of your life, please don't let anyone else hold the pen..

assalamualaikum.......
lets bygone be bygone......
yeahhhh.....
past is past la fir (!)
xprlu la nk fikirkan benda yg dah xde & dh teranglagi bersuluh yg kau bukan untuk dia dan dia bukan untuk kau........!
now u have him......
dia yg boleh buat kau bahagia......
YESS......!
i'm happy with you dear~
thanks a lot for understanding me.....
and yes again dear....
you're right.....
biar hina di mata org lain asalkan mulia di sisi Yang Esa......
insya-Allah......
hurmmmm......
aku tau aku bukan lah baik amat tapi aku pn punya perasaan bila org hina aku macam2..........
cakap yg aku itu laa aku ini laa......
oke fine laa~
if dats what you think about me, thanks a lot.....!!
but u're 110% wrong.......
aku xsyg kau bukan sebab dia......
aku xsyg kau sbelom aku kenal dia lagi oke.....
aku xsyg kau sebab perangai kau......
aku xsyg kau sebab mmg aku dah tersangat lama bersabar dgn kau.....
aku xsyg kau sebab aku dh xlarat nak jaga hati kau sedangkan hati sendiri x terjaga.......
aku xsyg kau bukan sebab aku benci kau......
tapi aku xsyg kau sbb kau yg buat aku xsyg kau......
and for ur information, aku xkan bazirkan air mata aku utk benda yg useless like he said that
''jangan sesekali bazirkan air mata untuk orang yang hina kita''
yess.......he's right and always right for me....
aku xkisah org nak cakap ape pasal aku asalkan aku tau ape yg betol dan ape yg xbetol....
dan aku xkisah org nk cakap aku ni macam mana asalkan aku kenal diri aku.....
mulut org mmg xleh nk tutup kan.....
oke fine again....!!
aku masuk U bukan tiket utk aku blagak ngan kau......
sesuka hati kau je kan cakap aku blagak......
sudah laaa~~
akubukanbudakpandai and dats why aku masuk sini sebab nak jadi pandai......
insya-Allah.....
tp tu juga bukan tiket utk kau hina aku..........
tolong jangan buat aku benci kau oke.....
aku xsuka nak benciorg nie.....
but please remember and always remember......
once i hate u , don't ever expect that i will like u again.....
aku tau aku jahat......
aku tau aku bukan org yang baik2.......
dan aku tau semua ni terjadi ada sebab.......
3 tahun dengan kau pn kau masih x faham aku dan aku sendiri pun makin susah nak faham kau.....
aku tahu ape yang kau bgtahu kt kawankau pasal aku......
aku tahu kau cakap yang aku ni dah mula blagak since i'm studying here.....
jangan fikir aku xtahu sbb aku tahu semua tu.....
tapi masuk U bukannye alasan untuk aku tinggalkan kau....
hampir setahun lebih aku dh tawar hati ngan kau.....
but u didn't notice that because i'm trying to jaga hati kau......
tapi hati aku dah betoltawar bila kau tuduh aku macambila aku masuk sini.........
hina sangat ke aku kat mata kau (?)
sehinaaku , sejahataku , xde nye aku akan cakap mcm tu kat org yg aku syg...........
kau ckp kau syg aku , tp hampeh........
madu yg aku bagi , racun yg kau kembalikan......
aku cuba paham kau tp kau xpernah cuba utk paham keadaan aku kat sini......
macam tu kau boleh kata kau sayang aku??
kalau kau ada kawan utk kau luahkan masalah kau , aku pun ada kawan dan teman utk aku luahkan masalah aku......
i just don't need you to judge me because i know who i am......
and for my friends , if u don't know the whole story, just ask...!
jangan nak memandai buat andaian sendiri.....
dengar cerita dari sebelah pihak belom tentu benar......
tapi apa yg berlaku antara kami , korang anggaplah yg kami memang tiada jodoh.......
korang tgk kami bercinta bagai nak rak dulu kan?
oh yess.....but oh noo.....
aku dan dia tahu apa yg kami lalui slama 3 tahun tu......
masa berkasih dengan masa begaduh nye sama byk.....
boleh ke aku nak tahan ngan keadaan mcm tu......
kalo korang la , boleh ke?
sedangkan dia pun xboleh nk paham aku smpai sekarang.......
and yesss again.......aku tau ape yg dia bgtahu korang pasal aku.....
tahu amat oke......
aku memang bukan orang yang baik tapi aku masih pandai jaga mulut aku.......
just two person know about the truth.......
they're my best friend ever after and my beloved person that always understanding me and always be there when i need them......
thanks yer kamu berdua......
.sayasayangawak2sekalian.
dan untuk kamu yang hina aku......
aku sikit pun x menyesal clash ngan kau.........
sejahataku , xde la sejahat kau kottt........
ape yg jahat tu biar aku jer yg tahu......
xperlu nk kongsikan ngan orang lain sbb aku xkan buruk2kan diri kau.......
tapi satu jer aku mintak ngan kau......
tolong sangatlupakan orang jahat macam aku nie......
aku xlayak utk orang yang baik macam kau......
oke paham?
hurrmmmm..........dah la fir.....
don't spoil ur own study mood......
wish me luck eh..... ^^
okbai~

...never go back into an old love, no matter how strong it is because it's like reading a book over and over again when you already know how it end's...

My Blog List