Friday, January 20, 2012

sabar itu lebih baik daripada marah =)

assalamualaikum....
 Abul Laits Assamarqandi meriwayatkan dengan sanadnya dari Abu Said Alkhundri r.a. berkata Nabi Muhammad s.a.w. bersabda:
" marah itu bara api maka siapa yang merasakan demikian , jika dia sedang berdiri maka hendaklah duduk , bila dia sedang duduk hendaklah bersandar (berbaring) "
tetiba buat entry about SABAR ...
kenapakah ?
ye laa....
ade orang tu buat status pasal marah kan......hehe....
so , it give me an idea to write the entry about patient......
entry jodoh ?
hehehe....yang tu kena sabar la yep......
belom cukup info dikumpulkan...... =)
oke sambung....
bila kita dikuasai rasa marah yang melampau , kita takkan dapat berfikir secara rasional.......
act , marah adalah emosi manusia yang normal TAPI apabila tidak dikawal , emosi ini pasti membawa kita kepada masalah dalam hidup kan ?
kemarahan yang tak terkawal akan menjadi punca pergaduhan dan perceraian hingga menyebabkan tekanan dalam hidup....
pada kebiasaannya , ketika marah , tekanan darah dan kadar denyutan nadi akan meningkat.......
* bagi org yg sakit jantung tu berhati-hatilah anda ! *
as he said , kemarahan tidak menjamin penyelesaian !
yess..... dats right my dear.... =)
so , solution nya ?
semestinya SABAR la kan ?
act , terdapat pelbagai jenis cara untuk menangani rasa marah.....
for example , bertenang......bukan bertenDang oke.... =P
just tarik nafas dalam2 dan hembuskan nafas anda secara perlahan-lahan dengan menyebut perkataan 'bertenang' atau 'jangan susah hati'......
kalo nak lagi advance , sebut je perkataan " all is well " .......
* 3 idiots ! =P *
boleh jer kan ?
simple + mudah kan ?
oke......kalo x menjadi jugak , ucaplah TA'AWUZ iaitu membaca :
" a'uzu billahi minassyaitaniraajim " 
sesungguhnya marah itu daripada syaitan (jalan masuk hasutan syaitan kepada diri manusia) maka berlindunglah dengan ALLAH dari kejahatannya....
aamiin~
hurrmmmm.....selain itu juga , jika anda berasa marah , fikirkan mimik muka anda ketika itu tidak cantik / tidak hensem lagi.....
bak kate DJ HOT FM , macam baboon......muahahaha....
* sengal *
so , baboon tu comel ke ??
kalo x , jangan la marahyerr...... ^__^
hehe.....
sabda Rasulullah s.a.w. :
" sesungguhnya syaitan itu daripada api (an nar) dan sesungguhnya dipadamkan api itu dengan air , maka apabila seseorang marah , maka ambillah wudhu' (air sembahyang) "
yess......this is the BEST solution utk hilangkan marah......
kalo x hilang pon , at least berkurangan kan ?
so , jangan biarkan hidup anda diselubungi kemarahan oke....
Rasulullah s.a.w. bersabda :
" sesiapa yang menahan marah , walaupun dirinya berkuasa melaksanakan apa yang tercetus hati untuk melaksanaknnya , nescaya ALLAH akan memenuhkan hatinya pada hari kiamat dengan keamanan dan keimanan "
~ insya-Allah ~
okbai~

0 budak kiut conteng sini:

My Blog List